Jelom do energije

Print
Jelom do energije

Ujutro vam je teško ustati iz kreveta, ne možete funkcionirati bez jutarnje kave, sredinom prijepodneva malaksate i posežete za slatkim grickalicama i napitcima kako biste izdržali... zvuči poznato? Danas smo zaposleniji no ikada jer pripadamo generaciji koja mora stići sve – pokušavamo uskladiti posao, privatni život, odnose, obitelj i društvene aktivnosti...nije ni čudo da se osjećamo iscrpljenima! Da bismo se osjećali odmorno i budno nije bitan samo dobar san – važnu ulogu u ukupnoj energiji koju imamo ima i ono što jedemo. Dobar odabir namirnica može uvelike utjecati na energiju koju imamo tijekom dana, no prečesto se događa da je briga o nama samima na zadnjem mjestu kada je riječ o prioritetima u svakodnevnoj užurbanosti. Jednostavan način da si osiguramo više energije je da nezdrave grickalice za kojima posežemo da bismo na brzinu digli svoju energiju – poput čokolade, gaziranih napitaka i kave – zamijenimo namirnicama koje će nas okrijepiti na prirodan način!

10 namirnica koje jačaju energiju.

  1. Zob – Zob je bogata kalcijem, kalijem i magnezijem, kao i vitaminima B koji pojačavaju energiju. Magnezij ima presudnu ulogu u pretvaranju hrane koju pojdemo u energiju, pa bi manjak magnezija u vašoj prehrani za posljedicu mogao imati manjak energije. Zob isto tako ima niski glikemijski indeks, pa organizmu omogućavaju stalno oslobašanje energije. Probajte jesti muesli, zobenu kašu ili kolače od zobi kao zdrav doručak ili međuobrok.

  2. Orašasti plodovi – Prepuni proteina, vitamina i minerala, kao i dobrih masti, orašasti plodovi su odličan međuobrok kada vam nedostaje energije. Bademi: sadrže magnezij i kalcij, minerale koji pojačavaju energiju. Orasi su bogati kalijem, cinkom i željezom koje pojačava energiju, dok je kikiriki dobar izvor vitamina B6, koji pomaže organizmu iskoristiti i pohraniti energiju iz proteina i ugljikohidrata u hrani. Bez obzira koje orašaste podove odaberete, pazite da ne pretjerate s količinom jer su vrlo kalorični i sadrže mnogo masti – idealna porcija je onoliko koliko stane u malu šaku ili dvije jušne žlice.

  3. Voće – Bogato vitaminom C, antioksidansima i vlaknima, voće je savršeno rješenje za međuobrok koji će povećati energiju. Vitamin C je ključan za proizvodnju karnitina, molekule koja vašem organizmu pomaže pri izgaranju masti za dobivanje energije. Nedostatak vitamina C ne samo da će izazvati osjećaj letargije, već će i potaknuti vaš organizam na pospremanje nesagorjelih masti u mišiće. Naranče i drugi citrusi prepuni su vitamina C, banane su također odličan izbor jer predstavljaju bogat izvor ugjikohidrata – omiljenog pokretača energije u tijelu, kao i kalija, elementa koji je presudan za rast i održavanje organizma. Zapravo ne postoji loše voće, stoga je najbolje jesti različito voće kako biste osigurali raznoliku prehranu i maksimalnu količinu hranjivih tvari.

  4. Povrće – Majka je uvijek govorila: «Jedi povrće, ono je zdravo» - i bila je u pravu! Brokula i špinat su bogati željezom, elementom važnim za energiju; šparoga i klice su odlične za energiju, a uz to su pune ključnih vitamina i minerala potrebnih vašem organizmu. Batat je isto tako odličan izbor jer je bogat ugljikohidratima i vitaminima A i C koji su ključni za energiju.

  5. Cjelozrne žitarice – ako umjesto bijele riže, kruha i tjestenine uzimate integralnu rižu, cjelozrni kruh i tjestetninu, lakše ćete ustaliti razinu šećera u krvi. Rafinirani ugljikohidrati sadrže vrlo malo vlakana jer su znatno prerađeni, dok su nerafinirani ugljikohidrati bogati vlaknima, a ona usporavaju oslobađanje šećera iz ugljikohidrata, pa ne izazivaju one nagle poraste i padove šećera u krvi, a time i energije. Vlakna osim toga bubre i šire se u vašem želucu, pa se dulje osjećate sitima. Smeđa riža i cjelozrni kruh su dobar izvor pantotenske kiseline (poznatije kao vitamin B5), koja tijelu pomaže da iz hrane izvuče nutrijente koji daju energiju.

  6. Riba – Riba je odličan izvor proteina, kao i mnogih vitamina i minerala. Masna riba poput lososa, skuše, pastrve, haringe, svježe tune i sardina, bogata je vitaminima B6, B3 (niacin) i B12, koji imaju važnu ulogu u pretvaranju hrane u energiju. Riblje meso je osim toga bogato magnezijem, još jednim mineralom koji je ključan za proizvodnju energije. Masne vrste riba sadrže i omega-3 zdrave masti, koje su dobre za srce.

  7. Nemasno crveno meso – Usprkos povremenim upozorenjima da crveno meso nije naročito zdravo, valja istaknuti da je nemasno crveno meso izvor proteina i željeza, koji su od presudnog značenja za energiju. Premalo željeza može izazvati anemiju, čiji su glavni simptomi umor, letarfija i opći manjak energije. Meso je isto tako jedan od glavnih izvora vitamina B12, koji je ključan za oslobađanje energije iz hrane koju jedemo.

  8. Grah i mahunarke – sporo oslobađaju energiju i sadrže puno vlakana, koja usporavaju probavu i osiguravaju postojaniju opskrbu energijom. Kuhani grah, leća i pečeni grah bogati su željezom, mineralom koji je vrlo važan za održavanje energije. Grah i leća mogu se spraviti na bezbroj načina – kao curry, u varivu, juhama i salatama. To su zasitne namirnice koje mogu unijeti raznolikost u jelovnik.

  9. Jaja – jaja spadaju u rijetke namirnice koje se mogu nazvati potpunim proteinima jer sadrže svih 9 esencijalnih aminokiselina – gradivnih elemenata proteina u organizmu. Te aminokiseline su ključne za razvoj novih mišića i popravak oštećenja tkiva. Kao bogat izvor proteina jaja su odlična za povećanje energije, a kako omogućavaju sporije oslobađanje energije, dulje ćete se osjećati sitima.

  10. Češnjak – jedete li mnogo češnjaka, možda nećete biti najomiljeniji u društvu zbog mirisa češnjaka, no blagodati češnjaka za zdravlje poznate su stoljećima. Ova snažna biljka može pomoći u smanjenju zamora jer povećava energiju. Isto tako je povezuju s održavanjem zdravlja srca i regulacijom šećera u krvi – a povrh svega, jelima daje odličan okus!Herbalife je član Europske udruge za direktnu prodaju SELDIA i potpisnik njihovogEtičkog kodeksa.
hr-BA | 16.05.2021. 21:54:57 | Zus2phlsg000001