Kako izgledati i osjećati se mlađe

Savjeti za dostojanstveno starenje
Print
Lady-eating-healthy_100px

Brinete li zbog starenja?

Donosimo tri opće činjenice o starenju i savjete kako možete usporiti proces starenja. Ne možemo zaustaviti vrijeme, no možemo usporiti proces tako to ćemo živjeti zdravo i aktivno!

1. problem starenja:  slabija gustoća kostiju

Kako starimo, naše kosti prirodno gube masu – to se naročito odnosi na žene nakon menopauze. Kosti postupno gube kalcij i druge minerale, pa postaju krhkije i podložnije lomovima. Gubitak gustoće kostiju može prouzročiti i promjene držanja jer kralježnica polako gubi sposobnost podupiranja tijela.

Rješenje: aktivnošću protiv starenja

Vježbanje je odlično za održavanje gustoće kostiju, naročito vježbe poput hodanja, trčanja ili skakanja. Održavate li svoje zglobove u pokretu, manja je vjerojatnost da ćete osjetiti gubitak mobilnosti i bolove u zglobovima koji obično nastaju zbog neaktivnosti.

2. problem starenja:  gubitak mišićne mase

Gubitak mišićne mase do kojeg dolazi sa starenjem medicinska zajednica naziva ‘sarkopenija’, a vjeruje se da ju uzrokuje više čimbenika, među kojima su hormoni, živci i prehrana. Tijekom godina mišićna snaga počinje slabjeti i mišićni tonus opada.  

Rješenje: aktivnošću protiv starenja

Gubitak mišićne mase možete usporiti izvođenjem različitih vježbi snage i vježbi s utezima. Dizanje utega ili izvođenje vježbi s opterećenjem pomoći će vam da razvijete nemasnu mišićnu masu i zadržite snagu usprkos starenju.

3. problem starenja:  hormonalne promjene

Hormonalne promjene dio su života i žena i muškaraca. Te promjene mogu biti popraćene povećanjem tjelesne težine, naročito oko struka i bokova.

Rješenje: aktivnošću protiv starenja

Hormonalne promjene mogu biti vrlo stresne, stoga je važno naći ravnotežu u životu i provoditi aktivnosti koje oslobađaju od stresa. Joga, meditacija ili jednostavno bavljenje nečim novim mogu vam pomoći da se nosite s učincima hormonalnih promjena.

Napisala Samantha Clayton, osobna trenerica s certifikatima AFAA i ISSA. Samantha je Direktorica za Edukaciju o fitnessu u Herbalifeu.Herbalife je član Europske udruge za direktnu prodaju SELDIA i potpisnik njihovogEtičkog kodeksa.
hr-BA | 15.9.2019. 19:52:38 | NAMP2HLASPX04